85 Days in Slavyansk и митологията на войната в Украйна

85 Days in Slavyansk е епопеята на барона на черните хапове, терорист номер едно на Русия, на любимия политически и военен анализатор на всички украинци – Игор Стрелков.

Стрелков, истинско име Гиркин, е руски монархист и бивш офицер от ФСБ. Участва във войни от 20-годишен, пътува из Източна Европа и се включва във военните действия първо в Транснистрия, а след това и в Босна. По-късно се бие в двете чеченски войни и накрая се озовава на мястото, което всички познаваме и следим с трепетно очакване, за да разберем каква е следващата медийна истерия, която ще ни се сервира като колосален цивилизационен сблъсък – Украйна. 

В същността си 85 Days е агиография на Стрелков. С право – това е архетипният завоевател и приключенец. Нарушава всички установени норми на социалната си прослойка, за да замине за бедна страна в напреднал стадии на социален разпад и гражданска война и да се бие, да кърви и да убива в името на романтичната идея за руската монархия. За капак прави всичко това със скришната (и бързо пресъхваща) финансова подкрепа на дребни кръгове в руския елит, които следват по-радикална линия на геополитика без благословията на истинския стопанин на Кремъл. 

И в действителност Стрелков стига до Славянск със своите 52-ма единствено благодарение на подкрепата на националиста-олигарх Константин Малофеев и на главата на кримската република, Сергей Аксионов. Руската администрация се опитва многократно да спре неговата маскирана екскурзия, но в крайна сметка той успява да стигне до дестинацията си, скрит в тежкогабаритния еквивалент на баничарка. Води със себе си автомеханик с опит от чеченската война, Моторола, който по-късно оглавява батальона “Спарта”, доброволци от Киев, Харков, Одеса, дузина руски ветерани и Александър Жучковски – авторът на книгата и пряк участник в обсадата. 

Целта на Стрелков е проста – да повтори кримския сценарии и да провокира руската намеса в Източна Украйна в защита на етническите руснаци в региона. Ще спестя някои детайли и ще прескоча няколко месеца битки в и около Славянск – тази намеса така и не се материализира. 

Ситуацията в региона към онзи момент е коренно различна от сега познатата ни. Русия е плаха и все още разглежда Украйна като договороспособна страна, с която може да се разговаря пълноценно, лица като Владислав Сурков направляват политиката на Кремъл по отношение на Новорусия (историческата област, която обхваща Одеса, Донбас и Крим) и целенасочено работят за потискането на бунтовническите движения в интерес на дипломатическите преговори около минското споразумение. Споразумение, което в крайна сметка никой не приложи по никакъв начин. Междувременно в Славянск около 3000 доброволци от цялата Украйна и Русия са под обсадата на над 20 хиляди украински войници без сериозна бойна техника, без адекватна екипировка и без хуманитарна помощ за цивилните, които остават в града. 

Това е контекстът, в който Стрелков действа. Неговата задача е на апостол, който създава тайни комитети из вражеска територия. Войските, които той обучава и администрира се превръщат в гръбнак на появилата се по-късно професионална армия на ДНР, а цялостната кампания в Славянск печели на Донбас ключови месеци подготовка като заключи почти цялата армия на Украйна около града. Но в хода на самата обсада това е иррелевантно. Тогава участниците в нея имат само едно – очакването, че ще умрат в този град и ще се превърнат в емоционален символ на руския свят и причина за влизането на Русия във войната на страната на зараждащите се републики.  

Но това не се случва. Путин отказва да признае независимостта на ДНР и ЛНР. Упражнява натиск за отлагане на референдумите, с които те изобщо обявяват отцепването си от Украйна. Русия признава Порошенко за легитимно избран президент на Украйна и му дава зелена светлина за началото на АТО (антитерористичната операция – праобразът на руската операция-която-е-военна-ама-определено-не-е-война). 

Митът за руската намеса, казва Жучковски, не произлиза от руската държава, колкото от руския народ. По негови твърдения към края на кампанията в Славянск в редиците на бунтовниците има около 20 процента руснаци, които се включват като доброволци, след като четат за войната в блога на Стрелков или в някое от големите националистически издания, които по онова време отразяват събитията отблизо. Механизъм, който много наподобява този на чуждестранните доброволци на украинска страна в момента. 

Всъщност паралелите със сегашната ситуация са толкова много, че е трудно да се изброят. В един пасаж от книгата Жичковски разказва как Моторола и неговите “спартанци” надуват мюсюлманска молитвена музика през колоните си, за да карат враговете си да мислят, че кадировците са дошли на помощ на бунтовниците. Самият Моторола пък дълго е смятан за чеченец заради дългата си брада и грубите си черти. Това е и причината за интензивната омраза на украинците към чеченските военни и за масираната медийна кампания около тяхното участие във войната.

“Призракът на Киев” и другите подобни митични образи са съпоставими с идолите на ДНР и ЛНР като Михаил Толстих – Гиви, който започна участието си във войната именно като част от славянската бригада на Стрелков и по-късно стана командир на батальона “Сомалия” преди да бъде убит през 2017-та от украинските служби за сигурност. Подобни легендарни образи бяха избивани масово. Алексей Мозгавой, който водеше моторизираната бригада “Призрак”, гореспоменатия Моторола, който наскоро получи орден от Путин посмъртно – това са проявления на митологизацията на всяка една война. В украинските версии няма нищо лошо, освен че биват рекламирани активно от корпоративните медии и техните говорещи глави.

Всичките истории за това как баби свалят руски дронове с буркани, как украински супервойници унищожават десетки самолети и хеликоптери – това са преувеличени версии на преживяванията на Малц и Ромео, двама бунтовници, които се сдобиват с преносим зенитно-ракетен комплекс “Игла” след ранна среща с елитното подразделение на СБУ, Алфа. “Игла” е и бащата на митичния Джавелин, на който украинците вече си кръщават децата и на чийто олтар поднасят своите молитви. Малц и Ромео успяват да свалят няколко украински хеликоптера със своите “Игли”, както и да повредят самолет Su-25. 

Тук трябва да отбележим и коренната разлика в нивото на подготовка между 2014-та и 2020-та. Към онзи момент Украйна разполага с неорганизирана, зле екипирана професионална армия с практически нулев въздушен потенциал, пълна с етнически руснаци от по-бедните райони на Източна Украйна. В началото се разчита основно на местния Беркут, който масово отказва да се бие, цели поделения хвърлят оръжията и се прибират по домовете си. Това е важен акцент. Те не се присъединяват към въстанието. Просто избират да не участват в кръвопролитието. Истинските битки започват с началото АТО. 

В следствие на масовата апатия на редовните войски и нежеланието им да проливат кръв в Донбас, украинското началство започва повсеместни чистки и смяна на персонала. На преден план излизат хората на Димитри Ярош и Десен сектор, крайни националисти основно от Централна Украйна, които се впускат настървено в боя. Жучковски твърди, че има дори пряко участие на Ярош в една от първите престрелки, когато черен джип открива стрелба по група патрулиращи от славянската милиция и тази теза изглежда е потвърдена от него самия в интервю няколко години по-късно. 

Защо Централна Украйна? Това е допирната точка между двата свята, там търкането е най-голямо. Всички бойни групи, които първи взимат участие в сраженията са от места като Днепропетровск, в които сблъсъкът между украинския национализъм и руската идентичност е най-осезаем. От там, например, е 25-тата парашутистка бригада, която формира гръбнака на офанзивните действия срещу бунтовниците.

Сагата продължава много по-дълго от очакваното. Стрелков подема инициативата с (може би наивната) идея, че руската намеса ще бъде скоропостижна след първите сблъсъци с украински военни. Но тя така и не идва. Така обсадата на Славянск трае почти 3 месеца. В техните рамки Русия започва да изпраща ограничени количества въоръжение – дребни стрелкови оръжия, стара съветска артилерия от типа НОНА, няколко бронирани машини и танкове – но в огромната си част то така и не достига до Славянск, а бива “приватизирано” по пътя от други въоръжени милиции в Донецк (като батальона “Восток” на Ходаковски). Междувременно връх Карачун над Славянск бива превзет и там се складират големи количества артилерия, която обстрелва града безразборно. Ситуацията бързо става неконтролируема и Стрелков организира евакуацията на цивилното население. Въпреки условията в града до самия край остават десетки хиляди. 

Няма да коментирам самите бойни действия, в книгата са описани ден по ден изключително подробно на тактическо и на стратегическо ниво. Важно е да се постави в някакъв контекст самото действие на Стрелков, самото влизане в Украйна с цел да принуди предпазливата руска администрация да действа в собствения си интерес. 

На самата концепция зад превземането на Славянск – голямо символно действие, което да провокира вътрешна реакция – можем да намерим един много свеж аналог. Именно пътуването на Пелоси до Тайван. На първо четене алогично решение, провокативно до степен на открито предизвикателство към една от най-големите военни сили на Земята. Оригиналната версия на Белия дом беше, че Пелоси предприема тази визита самосиндикално. Правени са опити тя да бъде спряна, убеждавали са я, че това е контрапродуктивно и така нататък и така нататък. Естествено древният вампир няма страх от оръжието на смъртните и продължава на своя глава да полага усилия, за да принуди останалите фракции в рамките на американската администрация да действат агресивно. 

Но къде са разликите: визитата на Пелоси предизвика copycat действия от страна на сенатори и конгресмени и американската държава се задейства в подкрепа на тайванската независимост. За сметка на това Стрелков бива низвергнат от руския елит, принуден е да свали маската си (буквално: през първите дни от превземането на Славянск той оперира под псевдонима Стрелков и носи черна маска, за да прикрива самоличността си) и в последствие е третиран като досаден проблем от руската администрация, която категорично отказва да бъде въвлечена в конфликта. И така 8 години. 

Книгата е пропита с един отчаяно-обиден тон по отношение на Русия. Самият Стрелков посвещава по-голямата част от времето си в днешни дни на това да обяснява как всичко е обречено и Русия се самоубива заради колебливостта на Путин. Това е и причината да е популярен в проукраинските среди въпреки миналото си.

Едно от големите разочарования на автора Жучковски към 2014-та година е, че Путин последователно отказва да споменава понятието “етнически руснаци” в речите си. Споменава единствено “граждани на Руската федерация” а ла стария речник на СССР-ските вождове, когато етническият руснак е заглушен в полза на новия съветски човек, който е постнационален и не бива да се поддава на ниски емоции като патриотизъм. 

Русия разочарова с бездействието си. Вълненията в Донбас в нито един момент не целят постигане на независимост – те експлицитно търсят реинтеграция в Русия. Източна Украйна в своята по-голяма част не се идентифицира нито с оригиналната украинизация от 20-те години на миналия век, нито с повторната такава след Евромайдана. И когато ситуацията става непоносима, те опитват да възстановят старата новоруска идентичност с подкрепата на активисти като Павел Губарев, който стана и един от първите истински политици в младата ДНР. Русия отказва да съдейства. Страхува се от санкции, страхува се от обтягане на отношенията със Запада. Страхува се от изолация, от конфронтация, от нарушаване на международния ред и проче. Това е, или поне беше, путинова Русия към 2014-та година. Една традиционна либерална полудемокрация, която искаше да бъде разпозната като легитимен партньор на Запада, но така и не можеше да получи този статут. 

Изтъквам това с една-единствена цел – всичко това можеше да се избегне. Путин не дойде на власт в Русия като разпален радикал и борец за мултиполярен свят. Появи се из недрата на елциновия ред като типичен неолиберален технократ, решен да участва в “демократизацията” на Русия. Но последователният отказ на Запада да разгледа Русия като равностоен субект в геополитиката, унизителните години на 90-те, когато след разпада на СССР страната беше разпарчетосана и разпродадена за копейки килограма от американски икономически съветници, неконтролируемото разширяване на НАТО – всичко това, и още много други фактори, превърна Путин в същински руски националист, който е готов да се сблъска челно с “колективния Запад”, както той го нарича, за да запази целостта на нацията си. 

В края на краищата Стрелков успява да напусне Славянск. Прави го след като си дава сметка, че Русия няма да изпрати военна помощ, че руската армия няма да удари врага в тила и да освободи града. Прави го въпреки пълна обсада във всички посоки. И го прави почти без загуби на персонал. Славянската бригада се връща в Донецк и става основата за народните милиции, които 8 години по-късно тръгнаха в контранастъпление.

8 години по-късно, Путин разбра, че изолацията така или иначе е факт, че Запада няма да промени своя курс и че американската хегемония няма да промени своя характер. Така постави началото на собствения си опит за еманципация.

Историята рядко се повтаря, но много често се римува.


телеграм канал за плетене на вълнени чорапи: https://t.me/osnovata

%d bloggers like this: