Към Луната 🚀

Цената на акциите на американската компания за продажба на видео игри Геймстоп се покачи с близо 200% за едва 4 дни, достигайки 347 долара към 27-ми януари. Обикновено причината за подобни умопомрачителни развития са присъщите на Уолстрийт спекулации и морално сиви пазарни игри, но в случая става въпрос за нещо различно. Това, което се случва в момента може съвсем оправдано да бъде наречено най-голямата редистрибуция на богатство в модерната история на Съединените щати.

За Геймстоп отдавна се говори, че е компания пред изчезване заради промените в консуматорските настроения в сферата на видеоигрите – търсенето на физически дискове спада с всяка изминала година и повечето играчи се насочват към платформи като Стийм и Епик, през които закупуват игрите си дигитално. Именно затова някои от най-големите хедж фондове на Уолстрийт, най-вече Melvin Capital, правят така наречените шортове на акциите на компанията – казано простичко, Melvin „залага“, че вместо да се покачат цените на акциите, те ще паднат.

През годините Геймстоп се превърна в компанията, която най-често и в най-големи обеми бива шортвана. Много инвеститори и фондове използваха именно тази стратегия, за да покриват по-рискованите си инвестиции, тъй като падането на цените на Геймстоп се разглеждаше почти като константа. И този детайл не убегна на потребителите на Реддит.

В Wallstreet Bets, подфорум на Реддит, в който дискусиите са съсредоточени около движенията на пазара, от около година се появяват спорадични постове за Геймстоп и потенциала огромното шортване да бъде употребено в полза на малките инвеститори и робинхуд трейдъри (хора, които участват в пазара чрез различни опростени апликации и нямат формална подготовка). Появиха се слухове, че всъщност Melvin Capital провежда медийни кампании, с които допълнително подкопава инвеститорските настроения спрямо Геймстоп, ефективно смачквайки компанията, за да държи цените на акциите изкуствено ниски. Има данни, че обемът на акциите, с които се търгува, надхвърля реалния брой акции, които изобщо съществуват. Финансовият потенциал се превърна в морален императив.

Множество потребители на Реддит, 4chan и Туитър се впуснаха стремглаво в изкупуване на акции на Геймстоп. Така се получи нещо наречено short squeeze – когато търсенето надхвърли многократно предлагането на акции, заради свърхнасищането с шорт продавачи, които си покриват позицията. Цената тръгна стремглаво нагоре. И шорт продавачите започнаха да губят. Много. Според Ройтерс, Melvin Capital губи около 30% от стойността на портфолиото си. Наложи се да потърсят извънредна помощ в размер от над 2.7 милиарда долара, за оцеляването на фонда. А междувременно всичките дребни потребители, които бяха разбрали за случката през социалните мрежи, видяха как цените на няколкото акции, които закупиха почти на шега, набъбнаха до солидни суми.

Големите финансови издания побързаха да обвинят робинхуд търговците в „икономически тероризъм“ и финансова спекулация. Беше спрян достъпа дори до някои от акциите на Геймстоп, както и на други компании, които станаха обект на същата стратегия (основно AMC). На няколко пъти през последните дни търговията се спираше, за да се избегнат сериозни поражения. NASDAQ заплаши, че напълно ще спре възможността да се търгува с конкретни акции заради дейността на социалните мрежи.

Множество потребители споделиха, че участват в цялото упражнение не заради парите, а защото търсят отмъщение за кризата през 2008г., когато големите банки получиха спасителни пакети в размер на трилиони долари, докато стотици хиляди обикновени граждани загубиха работата и домовете си. Един-единствен банкер бе осъден тогава – Карим Серагелдим от Креди Суис.

Вече се говори за следващи завоевания, като основна цел, изглежда, ще бъдат JP Morgan и пазара на среброто. Но сагата с Геймстоп далеч не е приключила. Ако цената на акциите достигне 1000 долара (каквато е крайната цел на кампанията), загубите за големите банки ще бъдат по-големи, отколкото през 2008г. С тази разлика, че този път тези пари няма просто да бъдат изтрити, а ще отидат при реални търговци, много от тях млади хора, които ще влеят всичко обратно в икономиката на страната си.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: