Как ни готвят за избори в България

Как ни готвят за избори в България

Мине се не мине седмица и във Фейсбук се появява поредната съмнителна страница, която споделя нискокачествени политически миймове и финансира кампания за разпространението им из социалната мрежа. В предишната статия лансирахме няколко от тях и сумата все още беше сравнително скромна – “едва” 4000 евро между всичките страници, споменати в статията. Тази сума вече е набъбнала усезаемо. Само групата Победител е хвърлила над 3500 евро за постове, които възхваляват премиера Борисов.

Атаката на еднорозите вече не съществува. Изчезна също толкова внезапно, колкото се и появи. Но не и преди да бъде инвестирана известна сума в разпространението на изкуството й. В случая става въпрос за постове против новия политически проект на бившия втори в ГЕРБ, Цветан Цветанов. Сумата е малко под 100 евро, а шегата е, както обикновено, незабележителна. Рекламата е пусната без известие за политическо съдържание и вероятно именно това е и причината впоследствие цялата страница да бъде свалена. Подобни постове напоследък събират доста внимание и много потребители вече си дават сметка точно за какво става въпрос.

Страницата Сам срещу всички също, изненадващо, изчезна. Това само по себе си е доста любопитно, предвид факта, че в рамките на няколкото си месеца съществуване, собствениците й инвестираха над 2000 евро в разпространяването на произведените от нея миймове.

За сметка на това пък се появи нещо като конкуренция на Zeitgeist България (които впрочем вече са платили над 1000 евро за реклами на собствените си публикации). Името на тази нова страница е Моят Глас. Сайтът на тази компания е също толкова кух, макар да съдържа малко повече информация от този на Vozhd и Zeitgeist. От Моят Глас изреждат няколко свои клиенти (нито едно от имената на тези компании не води до резултати в Гугъл) и твърдят, че са носители на наградата “Регионален най-добър работодател” на нещо наречено РЧР за 2016 и 2018г. И такива данни няма в мрежата, а съкращението РЧР води най-често до оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, където няма данни за компания с името Моят Глас. Адресът на компанията също води до полянка, какъвто бе случаят и в миналата статия с другите мними компании. Интересно е, че има разминаване между адреса, упоменат във Фейсбук страницата на компанията и този, записан в самия сайт. Дали всичко това е съвпадение – оставям на читателя да прецени. Страницата е създадена на 26-ти ноември, но се активизира чак преди седмица. Впрочем и IP адресът е същият като този на сайта на Zeitgeist. Познат сценарий.

В подобни кампании ще се изливат все повече пари с наближаването на официалния старт на предизборната кампания. ГЕРБ далеч не са най-големият бенефициент в това отношение – Христо Иванов и Демократична България са много напред в класацията по обем на плащанията за политически реклами в българския Фейсбук. Това става очевидно от следната снимка, на която се виждат най-скъпите рекламни кампании в страната за последната година.

снимка от Фейсбук страницата на Венцислав Мицов

Същественият въпрос по отношение на страниците, които отразявам в тези статии, е кой ги финансира. Очевидно е, че инвеститорът полага сериозни усилия, за да запази самоличността си в тайна, като множеството еднотипни сайтове, чрез които осъществява дейността си, са показателни именно за това. Общото между тях е македонското участие.

Македония се прочу с фермите си за тролове още по време на президентските избори в Америка през 2016г., когато над 100 сайтове за фалшиви новини бяха проследени до малкото градче Велес. Впоследстие множество журналистически разследвания в съседката ни показаха, че манипулацията на информация там не просто се развива, а се превръща в същински път за кариерно развитие за множество македонски младежи. Дали фермите във Велес продължават да функционират няколко години по-късно трудно може да се прецени. Хора като Мирко Кеселоски отдавна заявиха готовност да се включат и в изборите през 2020г., което естествено сочи, че търсенето за тролове не е намаляло. Дали същите тези хора са замесени в родните развития можем единствено да гадаем.

Другото предположение по темата е свързано с най-богатия човек в Македония, Йордан Камчев, който през 2019г. се оказа в центъра на един от най-големите корупционни скандали в модерната история на Македония. Тогава няколко негови компании бяха проверени за умишлен фалит и укриване на данъци. В процеса на разследването, Орце Камчев е изнудван от спецпрокурора Катица Янева. Така в скандала е намесено и името на България. Камчев, който бе предложен не веднъж, а два пъти за почетен консул на Македония в страната ни, като и в двата случаи предложението е отхвърлено, прекарва съществена част от времето си по родното Черноморие, като дори се намира на яхтата си край Варна по време на някои от разследванията около фирмите му. От там произтичат и твърденията, че Камчев е потърсил подкрепата на премиера Борисов, за да се справи с изнудването като дори му предоставил аудио и видеозаписи от случаката. Тази информация може да бъде открита в българския сайт на Дойче Веле.

Камчев отдавна е свързан с бившия премиер на Македония, Никола Груевски, както и с тамошното ВМРО. За тях отдавна се говори, че са употребявали армии от платени тролове в интернет, за да контролират обществения наратив. Дали Камчев, в съчетание с политическите си връзки и зависимости, както и финансовите си възможности, прави “услуга” на родните управляващи можем само да спекулираме. Това е единствено хипотеза за това как се получава така, че македонци разпространяват проправителствени материали в България месеци преди началото на предизборната кампания. Никоя от тези теории не е обвързана с конкретни доказателства – фактите вече са изложени в миналата статия. Македонското участие е факт, общото финансиране – също. Кой точно стои зад всичко това, най-вероятно никога няма да се разбере със сигурност. Освен ако съответното лице или организация не сгафи. И то доста сериозно.

Следващи статии по темата едва ли ще има. Ако пиша нещо подобно, то ще бъде, за да избистря и кампаниите на други партии. Има редица християнконсервативни дейци, повечето от които са свързани с Атака и Волен Сидеров, които също инвестират сериозни суми във Фейсбук кампаниите си. Но за момента, важният урок е следният – Фейсбук, като платформа, а вече дори и като идея, не е средище на свободния дискурс и хоризонталната организация, а бойно поле за различни финансови и политически интереси, които се надпреварват за всеки глас. Потребителите са обикновени статистики, които се експлоатират почти по индустриален метод от всякакви компании за социален инженеринг и маркетинг. Ако има нещо, за което трябва да сме благодарни, то е, че родните кампании все още са твърде натрапчиви и примитивни, за да окажат съществено влияние върху по-младите демографски групи.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: