Как се готвим за избори в България

Как се готвим за избори в България

Модерната политическа арена не се доминира от идеи и позиции, а от внушения. Това стана очевидно за всички през 2016г. когато светът бе разтърсен от два от най-изненадващите обрати в електоралната политика на 21 век – победата на Доналд Тръмп и Брекзит. Тогава на всички стана ясно, че агитацията и пропагандата са възприели нова форма. Или по-точно старите похвати са намерили нови канали за разпространение.

За основни виновници бяха нарочени социалните мрежи, които позволиха, посредством комплексните методи за анализ на информация на компанията Кеймбридж Аналитика, разпространението на изключително прецизно таргетирани реклами, теории на конспирацията и миймове, съдържащи фалшива информация. По този начин политическите аутсайдери в Щатите и Великобритания успяха да достигнат до нови аудитории, които откликнаха ентусиазирано на внимателно подбраната и формулирана пропаганда.

Разбира се нямаше как това да остане без отговор. Кеймбридж Аналитика бе срината заради нерегламентираното си събиране на лични данни на потребители, а Марк Зукърбърг и други големи играчи в сферата на социалните мрежи бяха привикани да дават обяснения пред Сената. Това доведе до сериозни промени в начина, по който функционират политическите реклами в сайтове като Фейсбук. Дните на безразборните анонимни реклами останаха в миналото. Но това не постави окончателен край на проблема.

България, както винаги, хваща трендовете в развития свят с известно закъснения. Ето обаче, че най-накрая и ние се присъединяваме към влакчето. Става въпрос за една мрежа от страници във Фейсбук, с еднотипен политически уклон, със сравнително сериозно финансиране и неясни донори. Тези страници бълват миймове основно против Слави Трифонов, Корнелия Нинова и респективните им партии, но често гневът им усеща и президента Радев. Основен техен кумир пък се оказва премиерът Борисов, когото наричат с умиление„вожда“.

Всичко тръгна от една обикновена публикация против БСП. Напоследък ми попадат твърде много нискокачествени антиопозиционни миймове във Фейсбук. Забелязах, че вече от няколко месеца ги пускат все едни и същи страници. Затова този път реших да видя за какво става въпрос. Постът на снимката от страницата Бермудският триъгълник е спонсориран от нещо наречено Zeitgeist България. Тази информация е публично достъпна благодарение на промените в начина, по който функционират рекламите със социална или политическа цел във Фейсбук след 2018г.

За Zeitgeist България информация в интернет няма. Имат страница във Фейсбук, в която има посочен едноименен сайт, както и дата на основаване на страницата – 20 октомври 2020г. Лайковете са 231. Въпреки наглед малкия брой последователи, всички постове в Zeitgeist събират хиляди реакции и стотици коментари. Постовете са под формата на публично допитване, като в тях винаги има линк и към анкета. Въпросите са от типа: „Какво мислите за отпадането на противоепидемичните мерки на 21.12.2020г.?“ Периодично се споделят и статии от проправителствени медии, които нападат хора като Цветан Цветанов и членовете на Отровното трио.

При справка в сайта Ad Library към Фейсбук, който предоставя на потребителите достъп до информация за рекламите и рекламодателите в платформата (макар и в леко ограничен вариант), става ясно, че от началото на съществуването си до днес, 17-ти декември, Zeitgeist България е платил 438 евро за рекламни материали с политическа цел. Става въпрос единствено за рекламиране на собствен авторски материал. Важно е да се има предвид и точно какво представлява това рекламиране. Фейсбук предоставя голям набор от функции за регулиране на таргет групите по възраст, пол и прочее. Повечето от рекламираните постове на Zeitgeist са попаднали основно на жени над 65 годишна възраст в Софийска област. И един последен детайл от Ad Library. Сайтът показва националността на администраторите на групите в полезрението си. В Zeitgeist това са четирима българи и двама македонци.

Да се върнем на Бермудския триъгълник. Създадена на 7 декември 2020г., страницата е успяла до момента да събере 199 лайкове. Съдържанието е основно анти-БСП, състои се от по-старомодни карикатури, които в повечето случаи не отговарят изцяло на определението за мийм. Голяма част от постовете се спонсорират от споменатия по-горе Zeitgeist България. Според Ad Library в Бермудския триъгълник са вложени общо 789 евро за реклами с политическа или социална тематика.

Следващата страница е по-голяма. Това е Победител, с 1406 лайкове. Създадена е на 29 октомври 2020г. и има сайт, носещ името vozhda.org. Ще се върнем на сайта по-късно. За момента е важно да отбележим бюджета за реклама на страница Победител – 1603 евро. Тук вече става въпрос за наистина сериозен разход в рамките на по-малко от два месеца. Постовете са изцяло в подкрепа на премиера Бойко Борисов. Отразяват постиженията му, възхваляват силата на духа му. Има тук-таме и хвалби за партия ГЕРБ като цяло, но в основната си част Победител е фен клуб на Борисов. Друго интересно нещо за тази страница – от седем админа, едва трима са българи. Останалите, според сайта Ad Library, са македонци. Тук трябва все пак да се спомене, че това не са данни взети от IP адресите на съответните хора, а просто се отразява отбелязаното в личните им профили. Достъп до тях ние нямаме, по обясними причини свързани със сигурността на данните.

Продължаваме в духа на поклонничеството към премиера. Следващата група носи драматичното име Сам срещу всички и отново разпространява единствено постове свързани с качествата на Борисов. Има обаче и повече типично миймърски забавни снимки, които очевидно целят да представят премиера в една по-оптимистична и земна светлина. Изразходваните пари за политическа реклама тук са 624 евро от датата на създаване на страницата – 7 декември 2020г. – до днес. Много е вероятно тази страница, въпреки скромните си 157 лайкове, скоро да се превърне в най-щедро поощрената. Постовете са спонсорирани от Vozhda. Търсачката на Фейсбук препраща към страницата на Победител, когато думата бъде въведена в нея. Припокриването пък с името на уебсайта на Победител също едва ли е съвпадение. Всеки един от постовете на Сам срещу всички е съпътстван от хаштага Pobeditel2021. Сред админите на Сам срещу всички има двама българи и един македонец.

Последната страница, с която се сблъсках, е най-голямата и най-известната. На практика всички, с които говорих по темата потвърдиха, че в един или друг момент са срещали нейни рекламни постове. Става въпрос за Има ли такава партия? – страница против партията на Слави Трифонов и по-конкретно против Слави като личност и бъдещ политик. Страницата е създадена на 29 октомври 2020г. – същия ден като Победител – има над 4700 лайкове и редовно привлича стотици коментари дори без реклама. Интересно е всъщност, че толкова много хора са виждали промотираните постове на Има ли такава партия? предвид, че бюджетът им е най-малък – под 100 евро, според Ad Library. Постовете на тази страница, въпреки очевидните нападки срещу Трифонов, успяват да се класират за неполитически реклами и за тях няма данни за спонсора. Групата се управлява от четирима македонци, трима българи и един украинец.

Общата сума възлиза на 3554 евро за реклами на детински драсканици и обиди по адрес на политически опоненти на управляващата коалиция. Да видим доколко можем да обвържем спонсорите.

Реално финансирането идва от две места – Zeitgeist България и сайта на страница Победител. Нито едно от двете имена не дава резултати в търсачките. Самите уебсайтове пък, както споменах по-рано, имат абсолютно идентичен дизайн, състоящ се от няколко широки снимки и каре с кратък, не особено ясен текст. За Zeitgeist пише, че е “местно политическо движение [започнало] през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността.“ Останалите две-три изречения са за това колко се гордеят, че са станали група от лидери и че предоставят решения на проблеми. Кои са те и какви са проблемите, никой не знае. Няма повече информация освен имейл адрес, на който изпратих няколко свои запитвания по отношение на естеството на Zeitgeist. Отговор няма. Тук се появява въпросът как изобщо това нещо – и то в действителност е нещо, тъй като не е регистрирано политическо движение, нито пък компания, която да може да се открие в Търговския регистър – е успяло да финансира политическа рекламна кампания във Фейсбук. За подобно позициониране се изисква верифициране на личните документи на собственика на страницата, както и деклариране на това откъде идват парите за съответната реклама. Как Zeitgeist плаща над 1200 лева за реклами в своята страница и в страницата на Бермудския триъгълник? И какво извлича Zeitgeist от анкетите си по текущи въпроси?

Сайтът на Победител – vozhda.org – съдържа малко по-ясна информация. В него ни приветства лика на премиера, както и надпис Победител 21. В карето за информация, различаващо се от това на Zeitgeist единствено по цвят, фигурира заглавието „Кампанията стартира“. Под тези думи има дата 1 ноември и няколко изречения, в които се казва: „Идните избори не са само битка за живот, те са битка за живота на всички нас- заедно- да спасим България. Нека бъдем сигурни, че Бойко няма да остане сам в тази битка.“ Има и карта с адрес в Софийския квартал Лагера. Озадачаващ е адресът, тъй като в Гугъл Мапс той не е нищо повече от една градинка между жилищни блокове.  И тук не виждаме никакво обяснение за това откъде е дошла такава сериозна сума за финансиране на миймове и проправителствена пропаганда.

Сходствата в сайтовете ме наведоха на мисълта, че може би всъщност това са просто две лица на една монета. И бях прав. При справка в сайта myipis стана ясно, че zeitgeist-bulgaria.org и vozhda.оrg имат еднакво IP при еднакъв хоуст и са отворени в един и същ ден. Но с това информацията се изчерпа. Страниците и сайтовете са напълно мними. Те не дават абсолютно никакви признаци, че зад тях стоят истински хора. Единствено Zeitgeist имат телефонен номер, с който така и не успях да се свържа.

Защо всички тези страници се ръководят основно от македонци? Защо тези страници обитават едно и също идеологическо и идейно пространство, появили са се в толкова кратък период от време и се спонсорират взаимно или от едни и същи финансови източници? Отговорът, вероятно, се крие в наближаващите избори. Дали подобна агитация, ако приемем, че тя изобщо е свързана с една или друга политическа партия, нарушава Изборния кодекс, можем само да спекулираме. Чл.177 забранява публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборна кампания. Да не говорим, че в България предизборната кампания по закон се открива не по-рано от 30 дни преди изборния ден. Но лесната защита в подобен случай би била, че това са просто групи от посветени граждани, необвързани с партията. Но нима някой, колкото и посветен да е той, би дал над 6500 лева за нещо подобно? И това е като се абстрахираме от разходите по наемането на хора, които да се занимават с поддържането на тези страници. Откриването на сайтовете, плащането за тях, колкото и голи да са. В крайна сметка ни остава единствено да спекулираме докато Фейсбук не намери нов начин да осигури прозрачност за финансирането на подобни кампании.

*от момента на писане на статията до публикуването й, много от страниците са инвестирали още средства в рекламните си кампании. Снимките отразяват промените към 11:30 на 18-ти декември 2020г. Общата сума вече възлиза на около 4000 евро.

2 responses to “Как се готвим за избори в България”

 1. Ехх х х …
  Че е такова – такова е…
  И може би в чисто биологически детерминиран порив към себезащитаване
  от мръсната пяна на спам- и почти-спам пороя, сещам се за една
  чудесна приказка на Андерсен за “Старата къща”.
  И там пише: “… позлатата се изтрива, свинската кожа остава…”

  И в тази мътилка на неистини, квази-истини, вместо-истини и почти истини,
  опирам се аз на посочената фраза и си мисля следното.

  Предизборната шумотевица е такава, каквато е и каквато не ми се нрави.
  Ала важното понастоящем е според мен да се обособят партийните конструкти,
  зад които са реални съвкупности от хора със сходни икономически характеристики.

  В момента тече все по-остра и напълно истинска класова борба
  в рамките на 30-годишна студена гражданска война между “бивши” и “нови”.
  И за да е успешен изходът от тази битка (в тясно технологичен смисъл),
  опониращите сили трябва да са ясно дефинирани.

  Тук не е както при хибридните войни в геополитиката, които са “прокси”
  и прочие единствено поради вледеняващия страх от ядрените гъби.
  Тук нещата трябва да добият честност и конкретност в “плът и кръв”,
  за да отпадне цялата полепнала по тях кална каша от медийни хватки.

  Описаното от Вас е по отношение на умо-промиващите технологии.
  Ако нашенци стъпят здраво на реалностите, всички тези уйдурми и
  мушморошки хрумки ще останат встрани – смешни, жалки и ненужни.

  Ала страшното според мен не е толкова в онова, за което пишете.
  Страшното е, че все още не съзирам истински партии -леви, десни и междинни,
  а само тяхни имитации с вариращ карат на сполучливост.
  Имитации, едва прикриващи долнопробната жадност за грабеж.

  Поради това ми става криво и тъжно,
  та чак и ракийката не ми се услажда достатъчно.
  Точно затова в началото възкликнах с “Ех хх ххх …”

  ПС
  И за да съм наясно със себе си, правя следното:
  1) Пиша неща с “научни претенции” в областта на еволюционна психиатрия
  и еволюционната антропология.
  2) Плюя против властта колкото сили имам в едно специално за целта
  мое съвсем мъничко блогче.

  Не че е от фундаментална важност,
  но ми утешава сполучливо душичката и пълни времето.

  Ми, това е …. 🙂 🙂 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: