Застой

Застой

Протестите утре ще навлязат в своя стотен ден, а целите на недоволните изглеждат по-далечни от всякога. Борисов се завърна в София, макар и безславно. Председателят на НС Цвета Караянчева преживя днешното гласуване на оставката й. А главният прокурор Иван Гешев замаскира успешно провалите, били те умишлени или продукт на некомпетентност, на прокуратурата и дори успя да ги представи като знак за напредък в правораздаването.

Всъщност дори може да се направи аргумент, че сме в по-зловеща ситуация, отколкото преди три месеца. Вчера тихомълком бе прокарана много сериозна промяна в Закона за извънредното положение, която напълно преобръща регламентите, по които се урежда разпределението на парите от фондовете за безвъзвратна помощ за възстановяване от пандемията. Това се случи по време на гласуване на други промени по съвършено друг закон – този за патентите. Обърквацията в парламента бе толкова сериозна, че зам.-председателят на НС Валери Симеонов откри гласуването с думите: “Който е разбрал за какво става въпрос, да гласува.”

Критичната резолюция на Европейската комисия не доби очаквания (или по-скоро желания) отзвук. Бе заметена бързо-бързо с недомлъвки и лъжи. Сега единствено се споменава от депутати на ГЕРБ като Спас Гърневски, за да изтъкнат колко сме се изложили пред чужденците. Същият този Спас Гърневски днес нарече инициативата за оставката на Караянчева “сатанински политически пир по време на чума”. А това дори не бе най-нелепото нещо казано от трибуната на парламента днес.

Депутатът от БСП Кристиян Вигенин и лидерът на ВОЛЯ Кирил Марешки пък влязоха в словесна престрелка по повод… сексуалната ориентация на г-н Марешки. Стигна се до там, че лидерът на ВОЛЯ дори обеща на левия депутат да му се обади ако някога реши да си смени пола. Впечатляващо ниво на политическия дискурс.

На фона на това, Иван Гешев от името на прокуратурата иска законодателни промени, които да занижат доказателствените стандарти и да бъде намален формализмът в наказателното производство. Най-общо казано, главният прокурор иска всички дело да минават по същата процедура, по която бе отворено и завършено това за двамата протестиращи в Пловдив, които получиха глоба от 500 лева за хвърлянето на две яйца, по едно на човек.

Може да се продължава така с часове. В държавата настана пълен хаос. И именно с това сме си свикнали. Това е положението.

One response to “Застой”

 1. Всичко написано за жалост е вярно.
  И много още може да се добави, ала има ли смисъл?

  В теория на хаоса има понятие “атрактор”.
  Той е явление, внезапно променящо посоката на
  вътресистемните процеси.

  Например счупена кормилна щанга е увреда в
  малко парченце метал – но предизвиква катастрофа
  и затова поема функциите на атрактор.

  Малка дупчица с диаметър 9 мм в сърдечния мускул
  е атрактор по отношение неизбежна смърт.
  Нарича се понякога “остро оловно отравяне”.

  Та в тази връзка, преди около 30 години нашенци
  вкупом избраха пазарна икономика и плурализъм.
  Получиха ги – което е атрактор за днешните процеси.

  И няма смисъл от хленчене “каква я мислехме,
  пък тя каква стана” – смешно, жалко и безполезно е.
  Класиците казват: “Кьорав карти не играе”…

  Ми, това е според мен…

  тт 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: