Да помогнем на Баце

Оказа се, че и Европа не е много демократична. Разбира се, фасадата се подържа всячески. Няма как иначе, в ерата на информацията и масовата комуникация, тиранията по-трудно се интернализира и приема за факт от живота. Тоталитарните склонности трябва да се прикриват добре.

ЕНП не им се получава. Ама хич. На Орбан му се размина, или поне доскоро му се разминаваше, защото е хитър. Защото видя слабото място на ЕНП, а именно неистовия им страх от това да загубят позицията си на най-голяма политическа група в Европарламента, и го експлоатира умело. Но дали това щеше да стане ако в партията имаше достатъчно принципни хора? Все пак с времето Орбан бе натирен. Казахме си, че и за ЕНП има надежда.

Докато Борисов не показа, че либералният, християндемократически елит на Европейския съюз е всичко друго, но не и стойностен. Дали личното отношение на Меркел спрямо Бойко е причината за неговата недосегаемост или пък е ролята му на медиатор между Съюза и Турция не е ясно и едва ли ще стане. Но резултатите са налице и ЕНП застана твърдо зад Борисов. До степен, че се придържат дори към официалната линия на ГЕРБ що се отнася до реалността на последните 3 месеца.

След позорния дебат в парламента, ЕНП започнаха като работливи чиновничета да внасят промени в проекторезолюцията за върховенството на закона. Около 36 са общо, от тях повече от 2/3 са на ЕНП. Някои от тях са малки, козметични, тук една дума, там едно словосъчетание. Тука има “прогрес”, там няма “корупция”. Важно е да се изтъкне, че не само ЕНП работят срещу българския народ. И Джамбазки е замесен. Видният наш патриот.

Промените предложени от ЕНП се отличават с особен цинизъм обаче. Като едно от измененията предложени от депутатката Роберта Мецола например. Към съображение М от проекторезолюцията, в което се разяснява социалния контекст на настоящата ситуация и се споменават протестите, Мецола иска да добави кратко (под кратко разбирайте с дължината на останалия текст) описание на делото около Васил Божков – Черепа и дейността на прокуратурата по казуса.

Намекът тук е очевиден, чак очеизбоден – има директна, каузална връзка между Божков и протестите. Сред другите изменения на Мецола са още промени в изказа (например вместо “51% от българите усещат, че корупцията се разпространява през последните три години”, “процентът от българите, които виждат корупцията като нещо широко разпространено намалява ежегодно от 2013-та насам”), както и други герберски версии за случващото се.

Позорно е. Позорно е парите на европейски данъкоплатци да захранват организираната престъпност в малката ни, забутана държавица. Позорно е европейски депутати да се съюзяват с престъпниците срещу беззащитните граждани на съответната държавица. Но най-позорно е да потъпкваш демокрацията докато обясняваш колко държиш на нея и как други са тези, които я застрашават.

One thought on “Да помогнем на Баце

  1. Не съм и очаквал повече.
    И постъпих правилно, като еднолично напуснах още преди години
    нато и европейския съюз…

    тт 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s