Слово

Шефът на СЕМ излезе и наговори един тон глупости, най-значимата от които бе грешната интерпретация на една фундаментална истина. Жотева каза, че журналистите не могат да бъдат недосегаеми – сиреч, свободата на словото си идва със съответните опасности и отговорности, били те правни или обществено-социални.

Ще се абстрахираме от очевидния нонсенс в случая, тъй като Жотева явно няма желанието да се замисли над разликата между обществена реакция и държавна или институционална репресия. А може да има желанието, но не и позволението на господарите си. Това е без значение. Всъщност забавният момент идва, когато погледнем изказванията на някои други защитници на ГЕРБ. Хора, които точно като Жотева описват протестите като анархия и извращение на демокрацията.

Стойчо Стойчев, известен повече с арогантността си и гласната си подкрепа за управляващите, отколкото с някаква особена интелектуална извисеност, бе замерян с яйца и псуван след участието си в Панорама преди няколко дни. Това е същият човек, който на бул. Ситняково опита да прегази хората, блокирали пътя, след което влезе в словесна препирня с тях. А преди това набра популярност и с контраакцията си в подкрепа на Борисов и сие като отиде по нощите да вика “Оставка” пред един софийски психодиспансер. Иска ми се да се шегувах.

Та, същият този доцент Стойчо сега се скъсва да обяснява как протестиращите погазват правото му на свободно изказване. Всъщност никой не го е спирал да говори, но явно това да бъде държан в последствие отговорен за словесната си бълвоч (и то по начин, който не застрашава физическото му здраве) е признак за фашизоидните нагласи на демонстрантите. В крайна сметка целият този цирк дори е в негова полза – никой нямаше да знае името на Стойчо ако не се беше показал като подлога на ГЕРБ, готова да понесе какво ли не в името на това да защитава статуквото по всички телевизионни студия.

Друга нелепица в подобен стил от последните седмици. БОЕЦ организираха акция пред мнимата централа на уж информационната агенция ПИК. Пред сградата бяха посрещнати от група от 20-30 души с еднотипни плакати и транспаранти, на които пишеше неща от рода на “Фашистите се опитват да цензурират ПИК” и “ПИК – единствена преграда срещу метежа”. И трябва да се има предвид, че тази пишман демонстрация е платена от Недялко Недялков, едно от лицата, за които се предполага, че се облагодетелстваха от разпада на КТБ благодарение на връзките си с управлението. Това ли са прекрасните ни медии? Но всичко е наред! Дариткова каза, че ГЕРБ били единствената политическа партия в България, която няма собствена медия! Пък за медии в множествено число не се знае.

Нека Жотева да си говори как “не приемала” 111-тото място на България по свобода на медиите. Междувременно тук ще си гледаме тази трагикомедия и ще продължаваме да се чудим от къде по дяволите да си набавим информация, която да е поне отчасти обективна.

3 thoughts on “Слово

   1. Оххх…
    Заради ей-такива убавци и убавкини –
    уж всички мерки за душевна хигиена взех – и пак не стига…
    Излязох еднолично от НАТО, напуснах ЕС, а след това – и ООН – верно,
    донякъде се успокоих, но не съвсем…
    Все отнякъде ще ме връхлети поредната мила родна картинка…

    тт 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s