Малките загуби

Повечето неща в този живот стават с натрупване. Радикалната, внезапна и турболентна промяна като цяло не е съвместима със съществуването ни. Нещата стават капка по капка, като китайско изтезание.

В случая тези капки са подигравки – с българския народ, с протестите, с всеобхватното усещане за безнадеждност, което преобладава в държавата вече повече от 20 години. Европейската народна партия ни се подигра. По време на дебатите по резолюцията за върховенството на закона в България, ЕНП се изплю в лицата на недоволните. Каза им да чакат редовни избори. Видите ли, щом можем да протестираме, значи всичко е наред. Това е като да кажеш на човек с инсулт, че щом може да си движи главата няма причини да се притеснява.

Как стана така, че чужденците се интересуват повече от местните плебеи отколкото собствените ни “представители”? Само Зелените и Радан се застъпиха за обикновения българин. Останалите нагло се подсмихваха. Неолиберали в скъпи костюми, които прилагат единствено груби икономически максими в мисленето си по отношение на държавното устройство. А Борисов най-обича да се хвали с числа и цифри.

Пък тука малки неща се случват. Малки, но обидни. Горан Благоев бе изхвърлен от БНТ заради политическата си принадлежност. Вярно, нито Благоев е особено приятен, нито републиканската партия на Цецо, към която бившия водещ на “Вяра и общество” вече принадлежи, е положително явление, но изгонването му е показателно за липсата на промяна в структурите на националната телевизия въпреки месеците протести. Кошлуков продължава да коли и беси в името на ГЕРБ.

А герберите се похвалиха. Спечелили кметските избори в Карлуково срещу БСП. Явно това е ефектът Стойчо. Именно там е психодиспансерът, пред който видният “политолог” отиде да се излага. Много често го споменавам. Надявам се личи, че не го харесвам. Ама хич. Не ми харесва и че ГЕРБ най-нагло продължава да се държи сякаш нищо не се е случило. Сякаш хората на площада са дразнител. Насекоми.

А Бойко играе футбол в Дианабад. Това е първият му по-продължителен престой в столицата от началото на протестите. И го е посветил на футболен мач. Докато бъдещето на страната се обсъжда в Брюксел, премиерът търчи след топката. Крие се от народа. Във фейсбук вече има група с хиляди последователи. Целта й е да открие Бойко. Еми ето го. Непроменен. Застинал във времето сякаш няма да си отиде никога. Това е положението.

One thought on “Малките загуби

 1. Отговор намирам още у Смирненски:

  1) Босоногите деца.
  2) Приказка за стълбата.

  Уважавам класиците! Всичко има там!

  тт 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s