Какво ново

Новината е, че няма новини. В доклада на ЕК за върховенството на закона не пише абсолютно нищо ново или съществено. Поне по наш адрес. Всъщност, Европа отдавна знае, че тук нищо не се променя. Всичките обсъждания, доклади и бумаги от всякакви видове са чиста формалност. Истината е, че Европейският съюз не е бил подготвен за такова чудо като България. Или Унгария. Или Полша. Словакия. Малта? Списъкът си расте, а Европа все по-отчаяно се чудят как да се справят с тези непослушни страни, които упорито отказват да се стреснат от размахан пръст и строга дума.

В доклада се споменават познатите на всеки българин (може би с изключение на онези заблудени души, които си набавят “информация” за света от сайтове като този на ПИК) теми – неприкосновеността на главния прокурор, липсата на дела срещу участници в корупционни схеми, връзките между определени политици и определни медии, заплахите срещу журналисти, всеобщото усещане за безнаказаност сред обществото. Всичко е “притеснително” и “тревожещо” както обикновено, бюрократите все още не са обновили речника си, че да са в крак със случващото се в растящия брой илиберални демокрации, както ги нарича Орбан.

ГЕРБ, разбира се, побързаха да си спретнат брифинг, в който да замажат истината с общи приказки за това какво точно представлявал докладът и как всъщност не бил нищо особено и страната ни отдавна въвеждала мерки в съответствие с препоръките на Венецианската комисия и някакви други тинтири-минтири. Признавам, нямах нерви да догледам цялото нещо. Човек не може до безкрай да трае мазната полу усмивка на Дариткова докато изрича поредните полу истини.

Това е запазената марка на ГЕРБ и подчинените й медии (въпреки наглото твърдение на Дариткова, че ГЕРБ била единствената партия без собствени медии; да, останалите поне имат доблестта да заявят пристрастията си открито докато вие действате по типичния си задкулисен начин). Ти го плюеш, то ти казва, че вали. Реалността се деформира до неузнаваемост, думите се изкривяват, създават се фалшиви наративи, надуват се скандали, които да засенчат истинския проблем. Но в края на седмицата, резултатът е същият – няма новини. И едва ли ще има.

One thought on “Какво ново

 1. Знам, че мнението ми няма да се приеме с усмивка,
  ала относно ЕС, при това – не от вчера, си мисля следното.

  Тази квазидържавна структура няма за цел да арбитрира
  ситуации, подобни на нашата – което вече ярко личи.
  Реалната цел е да осигури на няколко “класически”
  западноевропейски страни огромен наплив от евтина
  работна ръка от “новите членове” в Източна Европа.
  Което е перфидна форма на супер-нео-колониализъм.

  Поради това с бездушната реплика “проявяване загриженост”
  се търси “хвърляне на прах в очите” на онези, които по навик
  приемат ЕС като нова версия на Спасителя Бащица.

  Ми, това е…

  тт 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s