Първо дойдоха за протестиращите

Първо дойдоха за протестиращите

Не е от особено значение каква точно е позицията ви спрямо протестите. Дали ги определяте като революционен терор или пък израз на легитимно гражданско неподчинение. Ако, както претендира по-голямата част от населението на страната, подкрепяте демократичното развитие на България, трябва да сте абсолютно ужасени от действията както на СДВР, така и на политическия елит в контекста на настоящите събития.

На коалиционен съвет се взима решението да бъде сложен категоричен край на палатковия лагер. Коалиционен съвет, който се свиква толкова тайно, че дори Каракачанов и Симеонов закъсняват за него. Съветът решава също, че оставка няма да има. Не само това, но Борисов остава начело на кабинета. Всичко друго щяло да означава клатене на държавата и разпад на законността, а сега такова нещо било недопустимо предвид тежката зима, която предстояла. За тази зима слушаме вече от около два месеца – общо взето откакто рейтинът на Борисов взе да пада стремглаво.

Междувременно глухата опозиция в лицето на БСП успя да събере подписи за извънредно свикване на парламента (народните представители са във ваканция вече от известно време, народът пасти да яде). Предстедателката на НС, любимата кърджалийка на Борисов, Цвета Караянчева не си вдига телефона и отказва да насрочи изслушване на премиера по повод безобразията по време на спонтанната конференция на ГЕРБ, когато мними охранители биха протестиращи и журналисти.

Като говорим за конференцията, то какъв по-добър пример за абсолютната власт на Борисов над партията и редовите й членове? Съборът е свикан в рамките на 2-3 дни, като е поставена квота на присъствие за всяка местна организация. На участниците е забранено да пътуват организирано с автобуси, за да се избегнат сцените от контрапротеста в подкрепа на правителството преди месец. Резултатът бе, че по ранни доби градът се изпълни с коли от провинцията, всяка от тях превозваща по 4-5 души.

Съборът бе тих. До Тех парк успяха да достигнат 50 души антиправителствени демонстранти. Сами те успяха да надвикат ордите на ГЕРБ. Въпреки, че бяха бити и заплашвани от ултраси със широки рамене и черепи на тениските. Въпреки, че полицията игнорира всичко, а спешна помощ така и не дойде. От поведението на герберите личеше единствено абсолютна апатия. Може би дори лек срам. Очевидно беше точно как и защо са дошли в София.

Да се върнем на барикадите. От СДВР обвиниха протестиращите, че търсели сблъсък. Искали да обагрят улиците на София с кръв, като за тази цел карали колела с вградени радиостанции, за да следят местоположението на патрулките около Орлов мост, и организирали живи вериги от жени, които да държат полицията настрана при опитите й да разтури палатковия лагер. По-абсурдни твърдения едва ли би могъл да пръкне дори милиционерският мозък.

Очевидно е, че сред редовите полицаи има сериозна опозиция към случващото се в МВР. Редовно униформени си говорят с протестиращите за случващото се и изразяват личната си подкрепа за каузата. Именно това подтиква и високопоставените лица, приближени до властта, да търсят по-бързи и решителни действия срещу протестиращите. Рано или късно ще загубят напълно доверието на собствените си подчинени.

Това са само няколко примера от последните две седмици. Държавата се управлява от Борисов. Около него са концентирани кръгове на влияние, които се захранват систематично от обществени поръчки и корупционни схеми. В замяна на това му предоставят абсолютната си лоялност. Така простият охранител успя да подчини напрактика цялата власт в страната в собствените си ръце. Проблемът е, че дори той да си отиде, местното управление остава в ръцете на ГЕРБ. Сиреч, звярът няма да бъде повален, а само ранен.

Сега последно, за всички шумни опоненти на протестите и блокадите, едно немско стихотворение от периода след Втората световна война.

Първо дойдоха за социалистите, а аз не се обадих -
     Защото не бях социалист.

  Тогава дойдоха за синдикалистите, а аз не се обадих…
     Защото не бях синдикалист.

  Тогава дойдоха за евреите, а аз не обадих…
     Защото не бях евреин.

  Тогава дойдоха за мен - и не беше останал кой да се обади.

3 responses to “Първо дойдоха за протестиращите”

 1. Благодаря за чудесния обзор на събитията!

  С радост усещам, че сме твърде еднаквомислещи – а подобна находка за мен е рядкост.
  Абсолютно споделям възгледа Ви, че това управление, белязано от проказата на корупция, наглост, вродена тъпота и пределна липса на жал към обикновените хора, трябва да се отстрани.
  А ако не ще доброволно да си иде – да бъде изчегъртано силом.

  Според мен, това е първата, абсолютната фаза на задачата пред българина.
  Който, осъзнава или не, прави в момента История.
  Втората фаза – а тя не е далеч – се свежда до конструиране на разумни и поносими управленски правила, насочени към добруване на нашенците.
  Защото социалният конструкт, наречен Държавна власт е по същество адаптивен орган на човешкия вид. Който, ако е сполучлив, се запазва и подобрява. Ако се окаже несполучлив и прекалено болезнено сменяем, човеците ще закърнеят и изчезнат като вид. Както са изчезнали косматите носорози и мамутите в края на Плейстоцен, защото не са успяли да се освободят от излишната вече тежка козина. Да, според сериозни изследователи, те за загинали поради изчерпаната си адаптивност, а не защото са били избити и изядени от няколкото десетки хиляди хоминиди.

  В този аспект, очакванията ми са твърде песимистични. Покрай честните и умни хора на Протеста се прикрепиха – къде явно, къде скришом – новите стари властолюбци, които мечтаят за присвоят победата, та да се настанят на обществената софра на местата на бойкопитеците.

  Много бих се радвал, ако тази ми прогноза се окаже погрешна.

  И отново – благодаря за Вашия текст.
  Желая ви успех от сърце!

  д-р Тодор Толев, лекар – психиатър, дм.

  Like

  • трагедията на българския народ е трагедията на целия бивш Съветски блок – нашите народи са единствените, които в действителност повярваха, че с падането на Берлинската стена е настъпил същинския край на историята, както се изрази през 89-та Франсис Фукуяма. Има огромна яма между абстрактините ни очаквания свързани с представата ни за светлата бъднина и материалната реалност, която потъпква всякакъв смислен оптимизъм. Процесът на упадък си тече, а ние някак сме намерили начин да го игнорираме, дори когато земята под краката ни пропада. Хипернормализацията от финалните години на социализма така и не спря, просто бе заменена първо от борческите групировки, след това от наследниците им като СИК и ВИС, а по-после и от уж легитимни политически партии и едри бизнеси. Методът на управление е останал фундаментално непокътнат. Тук има грешка и в начина, по който се разсъждава сред протестиращите – това не са комунисти или фашисти. Маниерът им на поведение е напълно необременен от идеологически съображения. Става въпрос за обикновени пазарни отношения, а там място за амбиции и надежди няма.

   Liked by 1 person

   • Благодаря за отклика!
    Твърде старомодно по сегашните стандарти, бих отбелязал следното.
    В бившия съветски блок, както и в самия СССР настъпи мащабна буржоазна контрареволюция с пълзящ облик, която възстанови капитализма с всичките му прелести.
    В този рунд Западът победи с тежък нокдаун. Чакам резултат от следващия рунд, а той вече необратимо е в ход. За моя радост, а предполагам – не само за моя, буржоазното общество е в процес на напреднало трупно гниене. Защото е изчерпило нещо важно – не толкова индустриалния си потенциал и оттам – военна мощ, а нещо много по-важно. От няколко десетилетия Западът вече не е способен да генерира полезни, та дори и приемливи послания за човечеството. Поради това, подобно на древен Рим, предстои колапс и рухване. Защото буржоазната икономическа, а оттам – и политическа система не е способна да осигури на хората хомеостаза и условия за креативен прогрес. Генетично заложеният стремеж на капитализма към печалби роди потребителското общество. С това капитализмът загуби основното си предимство – спрямо феодализма например – да подтиква хората към умствено, пък и нравствено извисяване. Ето защо вторият рунд ще донесе загуба на либерално.буржоазния строй. А неизбежният трети рунд следва да създаде общество на социална справедливост в безмерно по-висок карат от сегашния.
    Не зная дали поне отчасти ще видя това и по тази причина мога само с подръчни средства да правя нещичко. Например да плюя сегашната власт. Толкова са ми силичките. По същество, водя две малки непретенциозни блогчета, които лесно се намират в Гугъл след името ми, което вече написах.
    И отново – благодаря.
    Радвам се на написаното от Вас, защото ми е отдушник. Нещо като притчата “Цар Траян има кози уши”
    Ми, това е.
    Всичко добро желая!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: