Глас народен

Глас народен

Всички протестиращи много се засегнаха от епитетите, с които бяха заляти още първите дни на демонстрациите. Постоянно се появява някой млад и красив българин, дошъл от чужбина, да обяснява как не е тулуп и не е наркоман, с горда, леко мазна усмивка на лице. Неминуемо. Така протичат повечето протести тези дни. Остаряла рок музика, полуентусиазирани викове “Оставка!” и дълги, повтаряеми изказвания на хора, които вероятно не трябва да са пред микрофона. Ама хайде, нали е гласът на народа.

Далеч съм от мисълта, че трябва да има някаква централизация на протестите. Красотата на едно подобно събиране е именно в спонтанното му естество. В това, че представлява явление, което не може да се квантифицира политически и социологически. Чиста форма на недоволство. Така беше в началото и в София на площад “Независимост”. Постепенно това се измени. Появиха се всякакви граждански движения и политически групировки, които се постараха по явен или не толкова явен начин да яхнат вълната.

Мая Манолова си сформира партия в целия хаос. Сайтът на Изправи се.бг е окичен изцяло със снимки на лъчезарната Мая сред протестиращите. Като някакво ангелско създание, спуснало се сред нас смъртните от чиста добрина и загриженост.

Да, България! също дърпа напред, ако може да се вярва на проучването на Алфа Рисърч в Дневник (а на него не може да се вярва, така че не знам защо изобщо си правя труда да го споменавам). По необясними за мен причини градската десница се оказва най-голям нетен бенефициент от общественото недоволство. Вероятно по асоциация с Христо Иванов, този модерен български революционер.

Като говорим за революционна дейност, няма как да не споменем и прочутото Отровно трио. Арман Бабикян се превърна в същински апостол на свободата и тръгна по България да установява контакт с други, далеч по-малки комитети. А след това се върна в София и започна да обяснява на намаляващата тълпа, че победата наближава и, че Бойко вече се бил уплашил. А ако не се е, тогава протестът щял да нахлуе в Министерски съвет.

По блокадите има скара и бира (въпреки, че в “регламента” е указано, че блокадите са зона, свободна от алкохол), чат-пат чичаците надуват и сръбско, за да е пълно усещането за кръчма. Протестиращите се надпреварват по екстравагантност с надеждата да бъдат снимани за поредната фейсбук група, посветена на “интересни” плакати и лозунги. А майките на децата с увреждания отново успяха да обърнат целия фокус върху себе си. Какъв по-добър начин да консолидираш народната подкрепа от това да превърнеш проблема във въпрос, засягащ минимален процент от населението?

Това, на което ставаме свидетели, е абсолютната неспособност на сравнително комфортно живящия софианец да си даде сметка за материалната реалност извън големите икономически центрове. ГЕРБ никога няма да паднат от власт, докато алтернативата стои безмълвна в леговището си и не прави никакъв опит да се запознае с истинската беднотия, която цари наоколо. Силата на Борисов никога не е била политическа, а личностна. На него никога не му се е налагало да подобрява особено положението за хората в запустяващата провинция. Достатъчно е просто да се появи. Да подаде ръка и да поговори с тях. Тези хора не мислят за държавата като за сложно бюрократично устройство. Моментът, в който Бойко се появи и си поговори с тях на прост български език, те разбират. И се залъгват по идеята, че на държавата й пука.

Никой не му пука, това е тъжната истина. Нито на Бойко и ГЕРБ, нито на разпадащото се БСП. Не и на Слави или пък на протестиращите българи, избягали в чужбина, върнали се колкото да ни обяснят как те са видели проблемите и са си тръгнали, а ние, идиотите, не сме искали толкова години да направим нищо, за да ги разрешим. Отказвам да приема наставническия тон. Отказвам да се примиря с перформативните искания за реформи без конкретика. Време е да бъде премахната уродливата шайка на Борисов. Но кой ще го замени? Няма кандидати. Само още лешояди, които гледат изнемогналата дойна крава и я чакат да грохне преди да се спуснат.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: