Глухота

Ето ви един парадокс – броят на заразените и починалите расте, а мерките в страната се разхлабват. Вече няма маски навън, пък и да имаше, нямаше да има значение, защото целокупното българско население не желае повече да си седи у дома. Това не е борба за свобода, това е битка в името на допускането на масов идиотизъм.

Отдавна никой не се занимава с това да казва на хората точно как стоят нещата и как биха могли да се развият ако не се спазват противоепидемичните мерки (а тук е ред да вметна, че те, в действителност, се спазваха единственото през първите няколко дни от извънредното положение поради паническия ужас от ‘невидимия враг’).  Преди Борисов се появяваше по телевизията да говори за това как ние сме във фактическа война, как трябва да се мобилизираме, да проявим не само търпение и здрав разум, но и сила. Да сме готови за месеци, дори години наред ограничения. Аму Мутафчийски? Та той стана любимец на народа именно с това, че не си поплюваше, че вместо да ни препоръчва, ни се кара и ни наставлява. Феномен, който навярно би развълнувал Фройд изключително – колко ли от българите са израснали без положителна бащинска фигура и до днес се страхуват от всеки, който се обръща към тях наставнически.

Това всичко изчезна. Щабът изглеждаше уморен, въпросите на журналистите ставаха все по-напористи и имаше все повече разногласия между присъстващите говорещи глави точно кой да вземе думата. Много въпроси се игнорираха напълно. На кратко, от медицинска сводка, това мероприятие се превърна в ежедневно симулиране на активна дейност. Мутафчийски спря да се кара на населението. Хората до него се заусмихваха ехидно, пък после спряха да се появяват. А накрая, през последните седмици, Бойко лично се зае с това да изнася едночасови тиради за това колко навременни са били мерките, как опозицията му пречи, и как Европа ни била тупала по рамото.

И ето че днес, или по-скоро през нощта, нещо се пречупи. Дали най-сетне на Генерала му писна да слуша бращолевенето и политиканстването на Борисов и реши да му каже нещата такива, каквито са? Дали самият Борисов не е осъзнал провала на мерките и не си е дал сметка, че заразата далеч не е овладяна, а напротив, се разраства? Няма как да сме сигурни. Но едно стана очевидно днес в 8:00 часа, когато се провежда брифинга на Мутафчийски – брифинги вече няма да има. Въпроси от журналисти също. Със строг даскалски тон някаква непозната нам очилата лелка заяви, че вече населението знаело всичко и от тук нататък изявленията на Щаба щели само да всяват излишна паника. След това някой си доцент ни каза колко са новите заболелите, и програмите на телевизиите се върнаха към нормалното.

Та това беше, явно. Въпросите щели да били насочвани към съответното министерство, към което се касаели. Знаем как работят тези неща. Отговори и да има, няма да са друго освен няколко реда отбиване на номера.

Но нека не се залъгваме. По целия свят се случва нещо подобно. Отхлабване на мерките се наблюдава навсякъде. Икономиката, в крайна сметка, ще изпревари човешкото здраве по важност. Мерките за социално дистанциране сравнително успешно (и казвам сравнително, защото огнищата не са изчезнали, а се изместиха към страни като Русия и Перу) потиснаха COVID-19, но няма ваксина, няма лечение, няма начин да бъде унищожен вирусът. Ще има втора вълна. Тя вероятно ще бъде по-смъртоносна от първата, съдейки по опита ни от историята, особено с испанския грип. И за това ще бъдат виновни лобистите. Големият бизнес, който жертва човешки животи в името на дивидентите. Който финансира лекарство с ефикасността на плацебо, за да има аргумент в полза на отварянето на магазините за обувки. Но никога не бива да забравяме и тези, които позволиха всичко това да се случи. Бойко Борисов ще носи лична отговорност за всяка смърт, причинена от епидемията.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s