Драги ми смехурко

Съединените американски щати, дом на смелите, земя на свободните, и свърталище на шайка провалени аборти. Най-богатата нация в историята на света, може би най-влиятелната империя след разпада на Британската такава, се управлява от човек, който не знае опасността, криеща се в това да инжектираш белина във вените си, или пък да я изпиеш с цел “пречистване” на тялото. И няма срам да го заяви повреме на конференция на тема една от най-сериозните пандемии в модерната история. Освен това препоръча да си светим в гъзовете с ултравиолетови лъчи, за да уморим вируса. И всичко това в присъствието на доктори, част от екипа му, които не можаха да съберат сили да му кажат, че всичко това е абсурдна нелипица, която може да доведе до сериозни отравяния и дори смърт. Не, тези доктори седяха със забит в пода поглед и чакаха поредната пресконференция да свърши.

А днес. Днес, същият този оранжев вожд, заяви, че всичко това е било просто шега! Че е искал да види и да се забавлява от реакцията на, по неговите думи, корумпираните меинстрийм медии. Ами да, можем ли да го обвиняваме? Живеем в смутни времена, когато Витошка е пълна едва на 2/3ти, броят на заразените се качва отново в страни, които уж бяха преминали пика и има бум на вируса в страни като Еквадор, Индия, Пакистан и Мексико, които определено няма да се справят с истинска епидемия. Защо пък да не се посмеем? Всичко се оправя, нали? Няколко Щата вече започнаха да вдигат рестрикциите. Нека пиенето на корем и дегенератската, едва остискана досега вакханалия да започне с пълна сила. Победихме вируса, можем да се смеем!

Даже тук се радваме! Бащата на родината ни днес обяви, че работи за намаляване срока на извънредното положение. Три пъти ура! Нека се върнем по парковете (което така или иначе се случва в момента), казва Бойко, и нека с помощта на дисциплинираното си население да работим за това да отворим страната и икономиката. Това е същият човек, който до скоро обясняваше как извънредното положение можело да трае още по-дълго. Мутафчийски мълчи, защото го оставиха без зъби. Той е обречен да наблюдава резултатите от собственото си малодушие и сервилност. Покачването в броя на заразените не е някаква случайност. Пределно ясно е на всеки, който е излизал последните седмици, че социалната изолация е един едва прикрит провал. Хората отново излизат на групички, събират се по разни камънаци в парка на НДК или пък седят по пейките на Витошка с празни погледи. Защо са там и те не знаят. Вкъщи им било скучно. Ами разбира се. Те дискотеките са затворени вече от месец и нещо, паднал е общонародният морал. Накъде без Галин, без Азис? А да ги слушаш вкъщи на трезва глава не е същото. Друго си е да се размажеш.

Още не сме били американците, де. Те даже протестират да им отварят магазините за дрехи, ресторантите, дори фризьорските салони. Хиляди излизат с колите си или дори пеш, понякога без да носят маски или да спазват дистанция и обикалят местните правителствени сгради с призиви за оставки на хора като др. Фауси, който от началото на пандемията е една от малкото трезви глави в щаба на Тръмп, както и крясъци по повод предполагаемата диктатура, която най-коварно се налагала благодарение на нарежданията за оставане вкъщи и затваряне на всички бизнеси, които не са счетени за жизененоважни. Това е американската идея за фашизъм – властите да се опитват да съхранят здравето на гражданите като временно ги призовават да си останат по домовете. Или пък е комунизъм. Американците не разбират разликата много-много, затова боравят с термините както и когато искат.

Ето, пример за комунистическа (според доста американци) инициатива е раздаването на безплатни хранителни продукти от страна на големите хранителни банки. Също и социалните помощи, и те са опасна стъпка към комунизма. Нищо, че повечето американци са на една изпусната заплата от тоталния банкрут. Поне не взимат помощи. Но заемът, това е съвсем различен звяр. Заемът е израз на свободна воля, видиш ли, предприемачество. Нищо, че именно масовата американска практика да разчиташ на заеми за купуването на абсолютно всичко в живота си е довело до там, че сериозен брой американски домакинства имат отрицателна нетна стойност. Други пък имат стойност по едва няколко долара. Това са хора, които живеят под наем, имат заем от университета, който е абсолютно чудовищен, взели са заем за кола, за провален бизнес. През 2001 година 30% от американското население има задължения между 3 и 10 хиляди долара. Нямам желание да проверя как се е развила тази статистика след кризата 2007/2008, но ви уверявам, че нещата не са никак добре. Америка е родината на заема и дома на неусетно бедните. Това е тя.

Та защо казвам всичко това. Коронавирусът далеч не е приключил. Както казах, страни, които мислех, че са преминали най-лошото, отново се катерят по брой заразени на ден. Отново отчитат покачване на смъртните случаи. Постепенно започваме да наваксваме, откриваме и случаите, които сме изпуснали още преди месеци. Вчера в Еквадор излязоха 11 000 случая, които досега или бяха покривани, или просто резултати чак сега стават достъпни. Нови изследвания за смъртността през годината показват, че в статистиките липсват десетки хиляди починали. Колко от тях са жертви на вируса? Колко от тях са контактували с други хора без никой да разбере. Светът няма безкраен капацитет да тества и да изследва. Рано или късно ще стигнем пика на собствените си възможности. Това да правиш отчаяни опити да спасиш така или иначе разбита и разнебитена икономика, излагайки на риск хиляди, дори стотици хиляди, е престъпление. А поведението на Борисов е това на объркан, паникьосан малък човек, с амбиции за величие и абсолютна власт. Не се радвайте на слънчевото време и не се радвайте на отпускането на мерките. Втората вълна на вируса ще бъде по-смъртоносна. А колко от нас ще се съгласят повторно да се подложат на изолация? Колко от нас ще повярват, че вирусът не си е отишъл? Колко ще отидат на море и ще кажат майната ви на всички? Ако щабът не се вземе в ръце и спре да играе политическите игри на Бойко, Дончев и сие, ще обрече още стотици българи на смърт. Както ще се случи в останалия свят. В Дания се опитаха вече да отворят баровете. В момента ги затварят пак защото хората продъжлават да носят заразата. Нямаме групов или стаден имунитет. Нямаме антитела. Нямаме ваксина. Трайте или се обречете на още ограничения и дори, потенциално, началото на една истинска кризисна ситуация, в която няма просто да се редим на опашки пред магазините, а ще се бием за малкото, което е останало вътре.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s