Умора

Доста се провлачи извънредното положение. Българите сме търпеливи по природа, кротуването е част от народопсихологията ни. Така се е наложило. Иначе как щяхме да се съхраним по време на турското робство или псевдосоциалистическия режим? Или бурните мутренски години по време на които всеки невнинен пубер излязъл на кръчма можеше да се окаже потрошен и хоспитализиран заради някоя глупава подмятка по отношение на грешния човек. Грешният обикновено беше заможен, а ако не той, то поне роднините и приятелите му. Минали сме ери на добруване и свеждане на глава в името на физическото спокойствие и надеждата за някакъв абстрактен прогрес. Там някъде, далеч в бъдещето, мита за фениксовото възкръсване на бедната, вечно онеправдана България. винаги е съществувал.

И днес от нас искат да се завърнем именно към тези навици и поведенчески маниери. Да си заровим главите в пясъка или пък да се разбягаме като мишоци. Бащата на народа разполага с практически цялата власт в държавата. Думата на словоблудстващия ни премиер не просто е неписан закон, наложен чрез чисто материални и дори физически заплахи, тя се превръща в основа за модерно Евангелие. В него се поместват автомитологиите на цяла сума истински и набедени гангстери, както и на самия Бойко. Вечно оскърбен от предателствата на опозицията или пък понякога дори на неговите лични ратаи. Бойко създава впечатление за един обикновен мъж, който се стреми по най-български начин да изкара народа от ситуацията.

Няма да се впускам в излишни разсъждения, нека вместо това да  боравим с обикновени въпроси. Къде отиде бюджетният излишък? Къде е отчетът за разходите му? Къде е отчетът за харчането на милиардите заеми, които НС отключи като вариант за справяне със задаващата се икономическа рецесия? Защо магистрала “Хемус” струва 3 милиарда и защо трябва да се занимаваме с нея точно при тез обстоятества? Дали слухът, че излишъкът е бил раздаден за шокови покачвания на пенсии преди време няма да се окаже достоверен? Не би било първата политическа игра на ГЕРБ, която коства български животи. И още: Къде са другите елементи от държавния резерв? Слушаме за 2-3 фабрики, които щели да произвеждат, та чак да изнасят, защитни маски. Нужно ли е да изнасяме? Накъде ще изнасяме? КАКВО ЩЕ ИЗНАСЯМЕ? За никого не е тайна, че Китай изпраща дефектна протективна екипировка. От нея ли ще се възползваме? Ще се доверим ли на държава, която лъже за реалната катастрофалност на вируса?

Но има и нещо още по-важно. Ваксина няма. Процесът за изработване за такава е дълъг и тромав и може да отнеме над година. Междувременно, какво? Ще разчитаме на магическото лидерство на Борисов? Очевидно е за всеки с две фунциониращи очи, че Борисов държи подчиенените си в постоянно състояние на паника, граничеща с неистов ужас от гнева на премиера . Последната дума е, и винаги ще бъде, на Борисов. И това става все по-очевидно: опитите за ограничаване свободите в интернет, подслушване, преследване на т.нар. менте новини, които не бяха обособени ясно в законодателството и могат да представяляват всичко от следене на лични разговори до налагане на наказания за поведение в социални мрежи. Напомня ли ви на нещо това? Американският Патриотичен Акт след атаката срещу кулите близнаци. Под претекст, че държавата тръгва на война с ужасни терористи, Сената гласува сериозно ограничаване на свободите и личното пространство на всеки един американски гражданин (плюс доста дълго военно присъствие далеч от дома, но това, разбира се, са подробности, тъй като е пределно ясно кой контролира наратива в тази насока).

И не, не смятам Бойко за Буш. Буш е абсолютен стратег в сравение с родната ни Тиква. Проблемът е че, ние сме като американските граждани. Изнежени, неспособни да осъзнаем затягащите се окови около краката си. Коронавирус няма е краят на която и да е било система. Ще бъде нейния спасител. Ще позволи на банките да се стабилизират за сметка на милиони заематели, ще позволи на компании да купят собствените си акции обратно на безсценица докато държавата налива милиони, не, милиарди в борси или пък директни помощи за “жизененоважни” сектори. А пък плебеите да мрат по улиците. Без осигуряване или кохерентна и очевидна социална мрежа, която да спасява увеличаващия се брой безработни и бездомни, решението е само едно. Примитивно, войствено, брутално. Рано или късно арогрантността намира своя естествен хищник. Втората вълна на заразата, тази, която ще излезе наяве чак края на лятото и началото на есента, ще бъде по-брутална ако дотогава не е намерено лечение или лекарство за вируса. Дали българинът доброволно ще се постави под каратина отново? Дали няма да се изсмее и да си каже, я, то това вече го минахме и не беше нищо особено.

Изправени сме преди екзистенциална заплаха за така или иначе нестабилната си родина. И когато дойде време да търсим сметка за случилото се, нека поне я намерим на правилното място – а именно опитите на ГЕРБ да наложат абсолютна власт над държавата ни в условията на най-сериозната криза, пред която Европа и светът са се изправяли през последния век.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s