Почука и на нашата врата

И тук ни се яви прословутият корона вирус. (Уж) Първите два случая в страната са в Плевен и Габрово, където още снощи излязоха положителните резултати от изследванията, извършени върху 27-годишен мъж и 75-годшна жена.

Държавата, в лицето основно на Борисов, реагира (също така уж) веднага и се зае с това да слага болници под карантина, да изследва близки и приятели на заболелите, и да праща някакви генерали да обясняват по телевизията как не бивало да се паникьосваме и всичко било наред. А как да го повярваме това, като една от говорещите глави на кризисния щаб нарече вируса “микроб”? Брей, и говорещите глави не са каквото бяха.

Та, за да не словоблудствам прекалено и да занимавам аудиторията с глупости, както правят повечето медии в България в момента, ще изложа тезата си директно и ясно – вирусът COVID-19 е тук от доста време. Истината е, че досега или не сме разполагали с компетентността да разпознаем вируса, или пък не е било политически удобно да бъде разкрита истината.

Как по-точно първите пациенти ще са в такива малки, сравнително изолирани градове като Плевен и Габрово? Как женица на 75, която почти не е напускала дома си, се е разболяла от вирус, който уж е ограничен само до определени територии, всички, от които са далеч от границите ни? За да стигне до Габрово, вирусът е минал през София, и вероятно цял куп други градове и села вече.

Броят на случаите в България рязко ще нарастне. Изведнъж така наречената грипна епидемия ще премине в епидемия от корона вирус. Бойко Борисов все така строго ще ни нарежда да не се презапасяваме и да не се паникьосваме, ще обяснява за камионите с маски от Турция и кооперацията с европейските партньори, а мизерната ни система на здравеопазването ще продължи да се пръска по шевовете, както се случва от началото на грипния сезон тази година.

И няколко думи за тези, които се подиграват на “паникьосаните теоретици на конспирацията” – корона вирусът не е чума. Той не е ебола, че да убива до 90% от заболелите, не е смъртоносната глобална пандемия, която ще сложи край на цивилизацията. Но е труден за забелязване, издръжлив, разпространява се с почти невиждана лекота, атакува директно уязвими органи, и носи със себе си риск от реинфекция. Проблемът ще бъде икономически. Да, корона вирусът статистически убива съвсем малко повече хора от обикновения сезонен грип, но сезонният грип не води до хоспитализация в 20% от случаите, както е при COVID-19. Също така не вкарва между 8 и 11% от тях в спешното отделение.

Корона вирусът ще наруши, и вече нарушава, веригата на икономическите услуги и транспорта на стоки. Създава кризисни ситуации що се отнася до финансирането на болници и осигуряването на необходима техника и екипировка. Тук става въпрос за логистичен колапс на засегнатите страни. Никоя от тях не се оказва подготвена да понесе ударите, въпреки предупрежденията на СЗО още от Януари месец.

Та така. Тичайте към най-близката Била или Лидл и си пълнете количките с тоалетна хартия и храна в тенекии. За спорта де, не, че ще ви потрябва. Не е лошо човек да е подготвен. Току виж икономическата криза се окаже каскадна и доведе до пукване на балоните в студентските заеми и недвижимите имоти. Ето тогава ще стане наистина забавно.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s