Суперсили

Суперсили

Всеки иска да бъде този, който мърда пешките. Да е движеща сила в историята, да не е страничен герой с откъслечни реплики. Модерният свят е огромен и с разрастването му на сцената се появяват нови играчи, кой от кой по-уродлив и странен в стремежа си да изпъкне пред останалите. В миналата си статия споменаха едно от действащите лица в гротескната пиеса на модернизма, Китай. За жалост новините се движат бързо, а събитията още повече, затова днес се чувствам длъжен да засегна друг нов-стар актьор на международната сцена. Турция.

Трудно може да се разбера по чисто логически път бушуващата война в Сирия. Щатите оставиха кюрдите на произвола на съдбата, Турция гладно се втурна да запълва вакуума, оставен от американците, а кюрдите на свой ред се сдушиха със старите си сирийски врагове в отчаян опит да се спасят от щурма на Ердоган. Някъде там отстрани е Русия, която наблюдава какво се случва и побутва действащите лица в правилната (според собствените си геополитически стратегии) посока. А, и Ислямска държава, изглежда, получи втори шанс да изживее свещения си Джихад. Сумирано, кампанията на Щатите в региона се овенча с абсолютен провал, благодарение на един-единствен телефонен разговор между Тръмп и Ердоган. Не е ясно какво се е казало по време на съответното обаждане, но човек все се надява катализатор да е била интелектуалната ловкост на Ердоган, а не кокошата слепота на американския президент. Злите намерения поне подлежат на анализ. Идиотизмът е енигма.

За целите на тази статия няма особено значение какво точно е било казано и какви задкулисни игри са били проведени. Под масата винаги се случват преговори и се сключват договорки, за които едва ли някой простосмъртен някога ще разбере. От по-голяма важност е това защо изобщо Турция изявява такова неистово удоволствие да нахлуе в Кюрдската автономна област и да изпъди обитателите й.

Най-лесното обяснение е историческото – Турция е пряк наследник на Османската империя, а опитът показва, че няма такова нещо като бивша империя. И до днес в турския политически дискурс присъства известна носталгия по т.нар. “стари граници”, и най-вече бившите османски територии до и отвъд реката Ефрат в Близкия Изток.

Това съвпада и с изненадващите загуби на управляващата партия в големи градове като Анкара. Войните са лесен способ за предизвикване на (краткотрайна) обществена подкрепа. Ердоган, предусещайки предизвикателства към върховенството си, действа превантивно. А ако кампанията в Сирия предизвика и отпор от страна на туркисте кюрди, още по-добре – тогава управляващите ще ги посочат с пръст и ще обявят, че дългогодишният враг отново се е надигнал в подкрепа на злите сили на изток.

Но в по-глобален мащаб има нещо по-притеснително в поведението на Турция и това е стремежът й към аболютно превъзходство в региона. От заплахите, отправени към Европейския съюз, свързани с предполагаеми бежански маси, които Турция уж ще ни прати ако не си плащаме такса спокойствие, до ловкото маневриране между американски и руски оферти за предоставяне на военна техника и противоракетни защити, Турция изключително коварно успя да постигне определена независимост в действията си. Малко са страните, които ще посмеят да гъкнат против държавата на Ердоган. Дори сега, когато Турция избива цивилни кюрди и цели да извърши демографското им изместване като транспортира арабски бежанци в бивши кюрдски региони, европейските държави единствено мучат в недоволство. Истината е, че цивилизованият либерал свят не е подготвен за заплахи от този тип и калибър. Авторитаризмът не е антитеза на демокрацията, той е нейно извращение. Не случайно политически феномени като Тръмп и Ердоган се пръкват именно по демократичен път и набират мощ чрез реформи и сделки, а не по пътя на оръжието. Но рядко се усещаме преди да е късно. А когато започнат да бият тъпаните на войната, то определено вече е твърде късно.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: