Година на прасето

Година на прасето

Според китайския календар настоящата година е година на прасето. Нямам ни най-малка представа това какво би трябвало да предполага според сложните им (и забележително подробни) зодиакални прочити, но уверено мога да кажа, че 2019-та беше важна година за Китай. Годината, в която най-сетне стана ясно, че светът има нов властелин. Властелин, който е над критиката, над международния отпор, и в много случай над международното право.

Поводът за това ми твърдение, предполагам, е очевиден – протестите в Хонг Конг продължават с пълна сила след като полицай простреля 17-годишен демонстратор при “самоотбрана”, а Китайската страна продължава да наблюдава събитията не особено заинтересовано, докато лениво плясва ръката на всеки понечил да се намеси в подкрепа на недоволстващите граждани. Търпелив е авторитарният режим, така се налага. Но всички помнят събитията от близкото минало, и всички знаят как Китай се разправя с непослушните дисиденти.

А междувременно светът мълчи. Няма държава, която да смее отявлено да се опълчи на най-голямата икономическа машина на Земята. Мълчаха и когато държавата затвори над 1 милион Уйгури в лагери в началото на миналата година и наложи полицейски диктат в автономния регион Синдзян. Мълчат и докато Китай впива пипалата си в Африка. Не гъкват докато се изграждат изкуствени острови в оспорваните води на Китайско море с цел създаване на военни бази.

Преди известно време в Сърбия пристигнаха китайски полицаи. Предполагаемата причина за създаването на сино-сръбски патрули в три от най-големите икономически центрове на съседката ни беше улесняване при комуникацията с китайски туристи и работници. Това, поне донякъде, звучи логично –  в Сърбия има няколко големи китайски инвестиционни проекти, които се изпълняват от работници, които не знаят местния език, пък и Сърбия (някогашна Югославия) отдавна поддържа отлични отношения с Далечния Изток. Но има и друго. Освен полицаи, Китай изпраща и технология. Хиляди камери, производство на Хуавей, със способност да разпознават лица. Няма да коментирам ужасяващите импликации на въвеждането на подобен похват при предотвратяването на престъпността. Единствено ще кажа, че Сърбия е част от всеобхватната китайска инициатива ‘Един пояс, един път’. Китай знае как да подсигурява инвестициите си.

В този ред на мисли е логично да бъде спомената и едно ново развитие вътре в Китай – въвеждането на системата за социален кредит. Казано простичко, гражданите на Китай ще биват оценявани на базата на поведението си, като “социално приемливите” и положителни постъпки, като това да посещаваш манифестации на КомПартията, биват награждавани с добавяне на точки, а асоциалността и антисоциалността, неща като игране на видео игри над фиксиран брой часове на седмица или пък правенето на вредни изказвания в социалните мрежи, се санкционира. От кредитният ти баланс зависи това колко лесно можеш да напуснеш държавата, с какви влакове можеш да се возиш, в какво училище можеш да пратиш детето си. Отново ще се въздържа от коментар, мисля, че е пределно ясно накъде отива това. Само ще добавя, че от значение за кредита е и това в какви приятелски кръгове се движиш, и какви са политическите възгледи на близките ти.

Всичко това стана ясно през изминалата година и нещо. Има и доза ирония в тази така значима година на прасето. Една трета от свинете в Китай бяха покосени от свински грип. Докато страната крачи сигурно към псевдо-комунистическото бъдеще, бедните фермери в провинцията се мъчат да отглеждат резистентни към вируса мегапрасета с размерите на мечки в опит да продължат производството на свинско месо. Контрасти всякакви.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: