Надолу по склона

Всяка сложна система се разпада. Това е фундаменталният закон на Вселената, всичко, рано или късно, се завръща към първоначалния стадий на хаос. Това е ентропията, проста концепция, която въпреки всичко се наблюдава във всеки един аспект от съществуването.

Човекът е уникален в това, че, за разлика от останалите случайни обекти, които хвърчат из безкрайното пространството, е способен, поне за кратко, да се сражава с неизбежното. Той гради, твори, оставя следи. Единствено ние се борим с реда на Вселената. Но дори и ние, колкото и интелигентни и способни да сме станали по някакво чудо на еволюционните процеси, не можем да се съпротивляваме против притегателната сила на разпада завинаги. Всяка велика империя, която сме създали, е рухнала. Всички наддържавни съюзи рано или късно се самоунищожават. Държавите се разпокъсват на все по-малки парченца. Паметниците вехнат и се разпадат. В близкото бъдеще цели народи ще бъдат заличени в следствие на ефектите на миграцията, била тя икономическа или предизвикана от климатичните промени. Малко по малко проличава истинската същност на това, което доскоро смятахме за прогрес.

Статуквото няма как да просъществува още дълго. Пукнатините са прекалено много, уязвимостите прекалено очевидни. Вече е пределно ясно, че това е една система, която не е предназначена да функционира в полза на повечето от нас. Ефикасна система, без съмнение, и то ефикасна особено в полза на една определена прослойка. Настоящият ред на нещата е изгоден, той е познат. Но как се справят облагодетелстваните с надигащото се недоволство и желание за промяна? Предлагат ни спектакъл.

Модерната политика е фарс. В буквалния смисъл. Хора, приличащи на палячовци, поемат решения, които са толкова фундаментално нелогични, че човек няма как да не се засмее. Та как да приемеш някой като Тръмп като сериозна заплаха, имайки предвид, че прави секс с порноактриси и харчи колосални суми за доставка на бургери всеки ден? Как да се стреснеш от некохерентната политика на Борис Джонсън докато той пелтечи по телевизията за това как, да, предлаган му е кокаин, но не е успял дори да го шмръкне като хората, пък можело и да не е било кокаин всъщност. Да се върнем назад, в началото на настоящия колапс. Джеймс Камерън е ебал отрязаната глава на прасе. Обама говореше за това как се е прибирал вкъщи и е ядял пица докато пуши дебела джонга. След което заплаши да взриви Джонъс Брадърс с дрон защото една от дъщерите му беше влюбена в тях. Да дойдем на родната сцена. Борисов още през късните години на 90те е вкарвал метамфетамини през Турция, а междувременно се представяше за роден Батман, с дизайнерски дрехи и елегантни шапки. Буквален Батман – така е описан дори в разсекретен доклад на ЦРУ от 2006г. Днес той се майтапи с всеки голям скандал в прекрасната ни родина. Всичко е една голяма шега.

И това е признакът за разпада. Нищо вече не изглежда истинско. Всеки ден ни носи нови новини, всяка по-нелепа от миналата. Бареков, евродепутат, с маска на Хълк. Дилетант като Найджъл Фарадж печели с умопомрачителна преднина евроизборите в Англия. В Украйна президентските избори са спечелени от актьор в хитово местно предаване, в което той изобразява фиктивен президент с връзки с мафията. В Русия активисти биват убити без дори да се прави опит мотивите зад съответното убийство да бъдат потулени. В Щатите политиката се извършва чрез Туитър. А шибаните акаунти дори не се ръководят от лицата, на чието име се водят. Всичко е една абсурдна комедия. Нищо не е истинско и едновременно всичко е истинско. Кое е “пърформънс” или опит за набиране на поплярност, и кое отчаяното стенание на умираща политическа система? В крайна сметка страда само обикновеният Ганьо, който дори не си дава сметка за сериозността на ситуацията. И така изниква истинският въпрос: как ще изчезнем ние, всички, колективно, като вид? С бум, или с тихичко подхилкване?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s