Некви там хакери

Та така. Откраднаха потенциално чувствителна информация за над 5 милиона български граждани и фирми. В съответните информационни масиви има всичко – от базисни лични данни като ЕГН и данъчен статут, до по-специализирани папки пълни с имената на прокурори, съдии, съдебни изпълнители, подредени в таблици според конкретната си професия. Има имена на журналисти, групирани според медията, на която принадлежат. Има информация за действащи политици, както от опозицията така и от управляващата хайка, семейна информация, която би могла да бъде превърната дори в компромат и експлоатирана от този, който пръв се докопа до нея измежду колосалните изтекли библиотеки. Данъчните тайни на наши компании, както и на такива със седалища в чужбина.

А какъв бе отговорът на властта? Ами, общо взето такъв отсъстваше, поне до момента, в който новината също така “изтече” съвсем случайно. Всъщност, проникването в системата е извършено преди повече от 20 дни, но е напълно потулено. Интересно как в рамките на тези има-няма три седмици след установяването на хакерската атака, мерки, очевидно, не са взети, тъй като и до днес обстоятелствата около така създалата се ситуация остават все толкова мъгляви и непонятни за набедените ни родни експерти по киберсигурност. Разбира се, веднага щом случаят се разшумя се намери изкупителна жертва. 20-годишен компютърен специалист (или “вълшебник” както гардеробестият ни министър-председател го определи), който преди години набра някаква ограничена популярност с появата си в Господари на Ефира. Тази появи, видите ли, била единственият канал за връзка с дадена институция, за да сигнализира за уязвимост в системата й. Тогава въпросната институция беше Министерството на Образованието, което от край време е известно с халтавия си сайт и сървъри със забележително нисък капацитет, неспособни да се справят дори с леко засилване в трафика.

Та, 20-годишният Кристиян изведнъж се оказа враг на държавата, задържан без да му се задават много-много въпроси – според адвокатите му, в продължение на часове му е било повтаряно единствено “да си признае, пък ще го пуснат”. Стандартна полицейска практика, разбира се, ако полицейско обучение на съответните служители на реда се състои в маратон на нискобюджетни криминални филми. Още по-показателен е и фактът, че компанията, за която заподозряният Кристиян работи, застава твърдо зад него и го подкрепя, като собственикът й вчера дори се появи в сутрешния блок на БТВ, за да натърти позицията си. Една компания рядко би рискувала размера на дивидентите си в името на някаква морална компания против репресивния държавен апарат, но ето, че това се случва, което означава, логически, че хората зад нея много ясно си дават сметка, че а) Кристиян е напълно невинен и б) че компанията може единствено да подобри публичния си имидж застъпвайки се за онеправдания си служител. Доста простичко изчисление е. Интересно защо една държава, съставена от стотици институции, които на свой ред биват ръководени и обслужвани от десетки хиляди уж компетентни чиновници, не успява да осъществи нещо подобно.

Това е damage control от страна на управляващите. Изкупителни жертви винаги има, това е стандартна практика когато единственото възможно действие е симулираното такова. Но това е изключително некомпетентно извъртяно прехвърляне на вината и изчистване на ръцете. Oще от първия ден стана ясно, че задържането на този т.нар заподозрян е фарс, организиран за пред медиите. А същите тези медии изобщо не си направиха труда да натиснат отговорните лица, лица като роботизирания министър Горанов със своите нелепи приказки за кибер тероризъм от страна на вечния враг на ГЕРБ, Русия. Никой не запита тези слузести подлоги, защо, аджеба, след като за хака се знае още от средата на юни месец, широката общественост разбира за него чак сега? И не, “трябваше да държим случая в тайна, за да сме сигурни, че хакерът няма да се покрие” или някакъв подобен изсмилен отговор не би свършил работа – държавата дължи на гражданите ясна и точна информация когато тя се касае до личната им сигурност. Защото един истински хакер, източвайки такъв тип ценна информация, няма просто да я държи в някой прашасал сървър далеч от цивилизацията. Тези тайни вече са продукт. Продукт, с който в по-отдалечените части на интернет се търгува. Пордукт, който дори големи компании не биха се свенили да закупят, в стремежа си да направят рекламите си още по-“персонализирани” и “релевантни”.

Защо бяха безпочвените обвинения към Русия? Защо определени политически изтърсачета с шеговит тон си позволиха да посочат атаката срещу НАП като аргумент в полза на премахването на електронното гласуване? Премахване, което се случи горе-долу в същия ден, в който хакерската атака се разчу. Защо сполучливи нежелани бременности като Валери Симеонов им се позволява да си цитират ЕГН-то по време на интервю, за да се подиграят на хората, които се притесняват за изтичането на личните им данни? Защо един толкова важен въпрос бе превърнат в абсолютен цирк? За да може БТВ по цял ден да върти един и същ stock footage на хора с качулки и лаптопи по видео екраните си докато един след друг се изреждат редовите гъзолизци на статуквото, които се състезават кой ще успее да направи целият казус да изглежда най-нелеп.

А междувременно се случват и едни други неща, може би даже по-важни, но както знаем, медийното пространство е твърде плитко, а нашите медии твърде продажни, за да покриват всичко изчерпателно. Междувременно започна процесът по избирането на нов главен прокурор. Междувременно в процес на приемане са и фундаменталните промени в сферата на здравното осигуряване, т.нар “демонополизация” на НЗОК. Но обществен отзвук няма, и няма и да има. Явно този път Кристиян ще обере пешкира.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s