Къде изчезнаха мутрите?

Къде изчезнаха мутрите?

Преходът на България от репресивния и античовешки социалистически режим към глобализирания свят на свободния пазар и демокрацията (или поне илюзията за такава) бе белязан и до голяма степен направляван от местната ни интерпретация на мафията – т.нар мутренски среди, хората, които се възползваха от хаоса и всеобщото недоумение на българския народ. Тази прослойка, съставена от бивши борци, маргинални престъпници, и наркомани, изпаднали в екстаз, че най-накрая имат достъп до хероин от Сърбия и кокаин от доста по-далечни части на света, се установи като феудална аристокрация, която коли и беси безнаказано. По улиците на София се извършваха престрелки, в които често единствените пострадали бяха случайни, нищо неподозиращи минувачи. Групировки като ВИС и СИК съществуваха невъзпрепятствено в продължение на близо десетилие, време, през което акционерите на тези съмнителни дружества успяха да натрупат солидни състояние и в последствие да потънат вдън земя. Всичко това се случи пред очите на обикновеното население, макар и същото това население да не бе в състояние да осъзнае точно какво вижда и точно какво произтича от видяното.

Братя Илиеви, може би най-видните представители на организираната престъпност в България през 90те, си отидоха преждевременно, отгърмяни от типове, дори по-съмнителни от самите тях. Но не само Илиеви са убити – сътрудниците им падат един по един в серия от поръчкови убийства и атентати. Повечето от тях са млади хора, самите Илиеви не доживяват дори 40. Но изчезна ли мутренската “култура” със смъртта на най-популярните й лица?

ВАИ Холдинг е наследник на борчетата от ВИС. В изпълкома на компанията присъстват имена на хора, които отдавна пребивават в тези сфери, закоравели дребни мафиоти, които с времето претърпяха метаморфозата от откровени престъпници към такива, които поне се опитват да прикриват измамите си. Дали има качествена разлика в маниера на ограбване и рекетиране? Резултатът е един и същ, а ВАИ Холдинг продължава да е голям играч в сферата на туризма, сектор, който съсредоточено бива дерегулиран и предпазван от данъчно облагане и държавен надзор благодарение на нечий лобизъм. Чий, не бих могъл да кажа.

Но къде изчезнаха? Защо спряха престрелките, поръчковите убийства? Защо хората с доказани връзки със СИК като Венци Стефанов, Бойко Борисов и Жени Калканджиева получиха възможността да живеят нов живот, необременен от криминалното минало? И това е трудно да се каже. Дали е защото мутренските кръгове са заети да смучат пари от европейски проекти? Би обяснило периода на затишие и мир, на опити за легитимизиране на фирми с тъмно минало. Корупцията е лесното оправдание, лесният начин да отговориш на въпроса защо българинът се примири със систематичния грабеж. Защо, абстрахирайки се от силовите групировки, позволихме на мижетурки като Стефан Софиянски да сключва съмнителни сделки за разпродаване на общинска собственост на безценица, защо договорите, които бяха сключени с чуждестранните водоснабдителни дружества след падането на соца включваха подсигурен дивидентен процент, ефективно позволявайки на съотвените дружества да колят и бесят що се касае обикновеният човек? Все въпроси, и всеки отговор води до нови въпроси. Аз самият съм уверен, че не разполагам с капацитета да схвана точно как функционираше България в онези времена.

Но не е ли това проблемът? Преходът е една тъмна и мътна тема, период от историята ни, който не се обсъжда, не се разглежда в училищата като модерна история, не се повдига като проблем във високите инстанции. Дивият Изток на Европа бе оставен на произвола на съдбата. При нас не се появи някой като Лаура Кьовеши, че поне да подържа фасадата за борбата с корупцията.

Но нека. Нека групи като МБТ да обясняват как размахват калашници и имат сделки с картелите. Нека истинските мутри да бъдат забравени и погребани. Нека да забравим абсолютно невъобразимите 30 години след ’89. И нека повторим същите грешки, защото именно това заслужаваме. Когато започнат през 2021 година малко по малко да намаляват и да спират парите по еврофондовете за “догонване” на останалите страни-членки на ЕС, мутрите отново ще надигнат глава. Парите са добър мотиватор за човек, лишен от каквато и да е било друга екзистенциална насока. А същата година най-накрая ще получим достоверни сведения за демографското положение в България, ще разберем че не просто сме паднали под седемте милиона, а че главоломно летим към ниските шестици. И в този хаос, какво ще се пръкне? Какво ще дойде на мястото на илюзията за стабилност? Едва ли Бойко ще съумее да задържи партийната структура под контрол когато мутрите се завърнат при него с исканията си. Но, както казах, нека. Това е бъдещето, което заслужихме. Надявам се единствено онези десни идеалисти, студенти, с красиви мечти за Рандовски индивидуализъм и laissez-faire капитализъм да станат свидетели на всичко това и да си дадат сметка, че чистата им и безкръвна революция унищожи страна, която, макар и не идеална или дори добра от морална гледна точка, поне функционираше.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: